Πρόγραμμα εργαστηρίων 2012-2013

Συνεχίζουμε και φέτος την παράδοση των εργαστηρίων που απευθύνονται τόσο στο ευρύ κοινό, όσο και σε μέλη ομάδων αλλά και επαγγελματίες του χώρου ψυχικής υγείας.

Τα δραματοθεραπευτικά εργαστήρια είναι ψυχοδυναμικής κατεύθυνσης και στηρίζονται στη θεωρία της διαμεσολάβησης, όπως έχει διατυπωθεί στη Γαλλία, ιδιαίτερα από το René Kaës.

Παράλληλα, κάθε χρόνο επιθυμούμε να υπάρχει ένας πιλοτικός και διερευνητικός χαρακτήρας με νέα θεατρικά (και όχι μόνο) μέσα και καλλιτεχνικά κινήματα συνδέοντάς τα με τη θεραπεία και την πρόκληση αλλαγής, πάντα μέσα από την ασφάλεια της δραματοθεραπευτικής πρακτικής.

Καθώς βρισκόμαστε στο μάτι του κυκλώνα της οικονομικής κρίσης, φέτος οι τιμές των εργαστηρίων είναι μειωμένες σε σχέση με άλλες χρονιές, ώστε να είναι προσιτά σε περισσότερους.

Έτσι, για φέτος έχουν προγραμματιστεί:




1) Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου 2012

 Τελετουργικά ενηλικίωσης


Η ενηλικίωση είναι μία ψυχική διαδικασία, μία δυνατότητα που ανοίγεται μετά τα 18 χρόνια αλλά πολλοί δυσκολεύονται να διαβούν αυτό το κατώφλι. Έτσι η ενηλικίωση μπορεί να καθυστερεί πολλά χρόνια και σε κάποιες περιπτώσεις να μην επέρχεται ποτέ.  Η δραματοθεραπεία χρησιμοποιώντας την τελετουργία ως βασική της τεχνική μπορεί να βοηθήσει σε αυτό το τόσο σημαντικό πέρασμα προς την εξατομίκευση. Θα αξιοποιηθούν  τεχνικές που θα βοηθήσουν τους συμμετέχοντες να κατανοήσουν τα τυχόν εμπόδια που τους τίθενται ή που οι ίδιοι θέτουν στους εαυτούς τους και θα ενισχυθούν για να καταφέρουν να σταθούν στα πόδια τους. Είναι ένα από τα εργαστήρια που επαναλαμβάνεται (με κάποιες παραλλαγές), λόγω της αναγκαιότητας που υπάρχει στην Ελληνική κοινωνία και τη δυσκολία που αντιμετωπίζουν πολλά παιδιά να βρουν την επιθυμία τους, και να χαράξουν τον προσωπικό τους δρόμο.

 

2) Κυριακή 7 Οκτωβρίου 2012

                 Το μπούτο ως διαμεσολάβηση                           
(Σε συνεργασία με την Ιωάννα Γκαραγκούνη)

Το μπούτο (butoh) είναι μία τέχνη που κινείται ανάμεσα στο χορό και το Ιαπωνικό θέατρο. Ξεπήδησε το 1959 στην Ιαπωνία από τα συντρίμια της πυρηνικής καταστροφής ως μία αναγκαιότητα ψυχικής επιβίωσης. Ως θεραπευτικό μέσο, το butoh γίνεται η αρχαιολογική σκαπάνη της ψυχικής πραγματικότητας. Αγγίζει τόσο το συνειδητό, όσο και το ασυνείδητο του ψυχισμού, δίνοντας την ευκαιρία αφύπνισης της ατομικής και συλλογικής μνήμης, των συναισθημάτων, των αισθήσεων, της σεξουαλικότητας αλλά και τραυμάτων που θα επεξεργαστούμε στο ασφαλές πλαίσιο της εργαστηριακής ομάδας.
Για όσους δεν γνωρίζετε το μπούτο, μπορείτε να πάρετε μία πρόγευση από το βίντεο: http://www.youtube.com/watch?v=ACms__4Y2mU



 

3) Vendredi 2 novembre 2012 (Paris-France)

 
«Lâcher-prise» et créativité
  (En coopération avec Kathleen Olivier)
Le stress est une réaction normale d'adaptation à l'environnement. Lorsque lesréponses du corps au stress ne sont pas possibles (fuite, combat, ou changement de l'environnement), il devient délétère sur l'organisme.
Nous allons travailler sur le rôle prépondérant du corps en situation de stress (sensations/émotions/actions), comment il emmagasine des mémoires émotionnelles défensives et surtout comment retrouver accès au contact avec autrui et l’environnement. Nous explorerons aussi comment un cadre sécurisant permet un espace de liberté, de créativité et de lâcher-prise qui entraîne la flexibilité du psychisme et de la pensée (capacité d'improvisation) par une meilleure adaptation dans des situations anxieuses. Il s’agit d’une variable importante pour la santé mentale et physique qui ouvre la voie vers une vie plus harmonieuse avec les autres.
Ce stage est essentiellement une découverte par l'expérimentation et ouvert à toute personne désireuse de vivre autrement (développement personnel) ou souhaitant affiner son rôle dans l'accompagnement d'autres (professionnels de la santé ou de l'éducation)
Temps  : De 16 heures à 22 heures, vendredi 2 novembre 2012                
Tarifs: 65 euros tarif normal/50 euros (tarif réduit)/ 80 euros formation continue.
Lieu  : Maison des Associations "Aimé Césaire" , 80 boulevard Général Leclerc 92110 Clichy à côté du parc Sallengro. Métro: Mairie de Clichy, sortie du métro prendre la rue Villeneuve qui nous mène tout droit à la MDA.Du métro, il faut 5 minutes de marche. Bus: 174; 274, s'arrête juste devant.
Nombre de places limitées, réserver la votre !
Pour réserver une place : dimitrastav@yahoo.com , kathleenoliv@yahoo.com
Habillez vous de manière confortable et amener de quoi vous restaurer pendant un temps de pause.



4) Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2013

Αποκωδικοποίηση της γλώσσας του σώματος

Ο οργανισμός μας είναι φτιαγμένος για να συνευρίσκεται με τους άλλους. Τα ευρήματα της σύγχρονης νευροψυχολογίας δείχνουν ότι ο εγκέφαλός μας είναι κοινωνικός και συνεχώς διαπλάθεται μέσα από την επαφή με τον άλλο. Τα μηνύματα που διακινούνται από την επαφή, αλλά και αυτά που εκπέμπουμε θα είναι το θέμα του σεμιναρίου. Πρόκειται για μηνύματα που αντιλαμβανόμαστε διαισθητικά και σπανιότερα συνειδητά. Στο εργαστήρι αυτό, μέσα από δραματοθεραπευτικές τεχνικές θα αποκωδικοποιήσουμε τη γλώσσα του σώματος και του προσώπου, θα καταλάβουμε τη σύνδεση αυτών των μηνυμάτων τόσο με το συναίσθημα, όσο και την πρόθεση. Στόχος είναι η διεύρυνση της συνειδητότητας στην επικοινωνία μας με τους άλλους.



5) Κυριακή 3 Μαρτίου 2013
Το βασίλειο των αισθήσεων

Ένα εργαστήρι που έχει ως στόχο την αφύπνιση όλων των αισθήσεων και την ενεργοποίηση του ψυχισμού. Πολλοί τείνουν να σκέφτονται κι όχι να αισθάνονται. Οι αισθήσεις βρίσκονται σε άμεση σύνδεση με τα συναισθήματα. Δουλεύοντας με τις αισθήσεις ξυπνούν μνήμες του παρελθόντος, ενώ η σύνδεση με το παρόν γίνεται πιο ζωντανή από ποτέ παρέχοντας μία ασπίδα προστασίας απέναντι στην κατάθλιψη και τις έμμονες ιδέες. Μέσα από τη διάκριση αισθητηριακών ερεθισμάτων το σώμα αφυπνίζεται.  Το αφυπνισμένο σώμα ενεργοποιεί το συναίσθημα αυξάνοντας την ζωτικότητα και την εγρήγορση του οργανισμού, μία εγρήγορση που δεν έχει να κάνει με το στρες αλλά με την αρμονία με το περιβάλλον και την επανεύρεση της έκπληξης.

6) Σάββατο-Κυριακή  23 & 24 Μαρτίου 2013  (12 ώρες) 

στην ΑΡΤηρία-Λευκάδα
(σε συνεργασία με τη Susana Noemi Abigador)

 
Βουτιά στο όνειρο 

Στο εργαστήρι αυτό θα επιχειρήσουμε μία βουτιά.
 Μία βουτιά στον χώρο της φαντασίας
Μια βουτιά στον χώρο του ασυνειδήτου
Μια βουτιά στης μνήμες του σώματος
Μία βουτιά σε ότι έχει να μας πει το εδώ και τώρα
Πρόκειται για μία βουτιά που θα ζωντανέψουμε πάνω στη σκηνή.
Πώς; Ως μέσα-οχήματα θα χρησιμοποιήσουμε την κίνηση, το δράμα, την ϕωτογραϕία και το βίντεο, τη ζωγραϕική, την επαϕή με τη ϕύση ή το αστικό τοπίο, ήχους και μουσική, τον κινηματογράϕο.
Η καλλιτεχνική δημιουργία αλλά και η παρουσία θεατών-μαρτύρων θα επιτρέψουν το πέρασμα από το σκοτάδι στην πραγμάτωση και τη δημιουργία απτών στόχων που σχετίζονται με την πραγματική επιθυμία του κάθε συμμετέχοντος.
Μια βουτιά που μπορεί να είναι μεγάλη ή μικρή, όσο είναι διατεθειμένος ο καθένας που συμμετέχει.
Το όνειρο θα δώσει την ευκαιρία στον υπέροχο χώρο της Αρτηρίας και της Λευκάδας για ενεργοποίηση της δημιουργικότητας αλλά και για επαϕή με τη ϕύση, την τέχνη, τον εαυτό και τους άλλους.
Όνειρα που ξαϕνιάζουν, που μπορεί να επανέρχονται ή όχι, αλλά και άλλες εικόνες της ϕαντασίας που σχετίζονται με το παρελθόν ή αϕορούν στο μέλλον και βασίζονται σε υπολείμματα μνήμης γεγονότων ή σε οραματισμό, όνειρα από στάσεις θα αποτελέσουν το συμβολικό υλικό πάνω στο οποίο θα δουλέψουμε.
Εικόνες ψυχικές που εμπλουτίζουν τον ψυχισμό, ωστόσο παραμένουν κλειστές στον εαυτό τους, αϕού κανένας άλλος δεν έχει πρόσβαση σε αυτές παρά μόνο αυτός που της δημιουργεί.
Συνήθως,ακόμη κι ο ίδιος ο άνθρωπος που τις δημιουργεί σπάνια καταλαβαίνει το βαθύτερο νόημά τους. Το ασυνείδητο μασκαρεύει και καμουϕλάρει αυτές τις ψυχικές παραγωγές δίνοντας μόνο κάποιες ενδείξεις του κρυϕού νοήματος τους στον ονειρευόμενο.
Μερικές ϕορές αυτές οι εικόνες περιέχουν στοιχεία παράδοξα, αϕού δεν θα μπορούσαν με αυτή τη μορϕή να εμϕανιστούν στον χώρο της υλικής πραγματικότητας. Αυτή είναι και η μαγεία τους αλλά και η πρόκληση για την αφύπνιση της δημιουργικότητας όταν καλούμαστε να τις μετατρέψουμε σε αισθητικό αποτέλεσμα με στόχο την επικοινωνία...
Το σεμινάριο απευθύνεται σε όσους θέλουν να επιχειρήσουν μαζί μας μία τέτοια βουτιά αφυπνίζοντας τη δημιουργικότητά τους και διευρύνοντας τη συνειδητότητά τους, σε συνδυασμό με ένα διήμερο μακριά από τη μεγαλούπολη.
 

Δουλεύοντας το σώμα, ανακαλύπτουμε πράγματα που αφορούν τη ψυχή μας.

Με το σώμα  μας κινούμαστε, γνωρίζουμε και σχετιζόμαστε με τους γύρω μας.

Η σωματική έκφραση είναι η «γλώσσα του σώματος» μέσα από την οποία εκφράζουμε τις αισθήσεις, τα συναισθήματα και τις σκέψεις μας και

μπορεί να μας βοηθήσει στην εξέλιξη της προσωπικής μας ενέργειας και στην αρμονική ισορροπία του εσωτερικού μας κόσμου (σκέψη-συναίσθημα )

με τον εξωτερικό μας κόσμο (κίνηση-έκφραση)
 
To μέσο για να επιτύχουμε αυτή τη διαδρομή είναι η κίνηση. Συνειδητή και ταυτόχρονα αυθόρμητη.
 

 

7) Κυριακή 16 Ιουνίου 2013
 





Σκηνοθετώντας σε εσωτερικά τοπία

Ένα εργαστήρι που κινητοποιεί τη δημιουργικότητα των συμμετεχόντων για να προσεγγίσουν εσωτερικές εικόνες και περιβάλλοντα στον σκηνικό χώρο. Αυτές μπορεί να προέρχονται από όνειρα, ξεθωριασμένες μνήμες ή και ιδεώδη. Τεχνολογικά, εικαστικά και θεατρικά μέσα θα συνεργαστούν για να παραχθεί το αισθητικό αποτέλεσμα και να προσεγγιστούν αυτά τα εσωτερικά τοπία. Τοπία που θα γίνουν ο περιβάλλων χώρος αυτοσχεδιασμών που ο προβολέας της σκηνής αλλά και ο αναστοχασμός της ομάδας θα φωτίσουν σε αυτό το καλλιτεχνικό ταξίδι με στόχο την ψυχική εξερεύνηση και αποκάλυψη. 
 
Ώρες εργαστηρίων:  για τα 1,2,4,5,7:  17.00-20.00
για το 3: 16.00-20.00
για το 6: Σάββατο από τις 14.30, Κυριακή από τις 10.00 (συνολική διάρκεια: 12 ώρες + προβολή ταινίας).
Κόστος εργαστηρίων:για τα 1,4,5,7: 35 Ευρώ,
 για το 2: 50 ευρώ
για το 6: 80 ευρώ (για δηλώσεις συμμετοχής ως το τέλος Φεβρουαρίου και για φοιτητές), 100 Ευρώ για δηλώσεις συμμετοχής από 1/3. 
Τα εργαστήρια θα πραγματοποιηθούν εφόσον υπάρχει ο μίνιμουμ αριθμός συμμετεχόντων.
Παρέχεται βεβαίωση συμμετοχής σε όσους το επιθυμούν.
Δηλώσεις συμμετοχής: 2108064426, 6945350084.


CV/Βιογραφικά
 
Ιωάννα Γκαραγκούνη
H Ιωάννα Γκαραγκούνη έχει σπουδάσει Μπαλέτο, Τεχνική Graham και Τεχνική Horton (μοντέρνο), Τεχνική Dunham (Ethnic), Θεατρικές Τέχνες, Ιστορία Χορού, Μουσική, Αυτοσχεδιασμό, Σύνθεση, Τεχνική Παράστασης, τζαζ, Γιόγκα, σε Αθήνα και Ν. Υόρκη. Αποφοίτησε το 1991 από την παγκοσμίου φήμης σχολή του Alvin Ailey και πήρε μέρος σε παραστάσεις. Από το 1991 ώς το 2000 εργάστηκε στην Ελλάδα ως δασκάλα χορού σε διάφορες σχολές.

Ακολούθησαν τέσσερα χρόνια στην Ιαπωνία (2000-2004) όπου διδάχθηκε από σπουδαίους δασκάλους την τέχνη και τεχνική του Butoh. ΣτοTatsumi Hijikata Memorial Asbestos Studio, Tokyo, 2000-2003 υπό την καθοδήγηση των πρωτοπόρων: Akikο Motofuji, Kazuo Ohno & Yoshito Ohno (2002-2004), Taketeru Kudo, Yukio Waguri, Toru Iwashita, Tamano (Butoh), Oikawa Hironobu, Keitoka Takada (physical expression), Akaji Maro & Dairakudakan (2001-2002-Butoh και physical exercises), Akira Kasai (2003-2004). Κατά την παραμονή της στο Τokyo διδάσκει butoh (μαθήματα και σεμινάρια), χορογραφεί και δίνει παραστάσεις.

Στην Ελλάδα έχει διδάξει σε πολλές επαγγελματικές σχολές χορού αλλά και δραματικές σχολές, και έχει χορογραφήσει παραστάσεις.
Τα τελευταία τέσσερα χρόνια είναι μέλος της επιτροπής στις εξετάσεις του ΥΠ.ΠΟ. Μέχρι και σήμερα εργάζεται ανεπηρέαστη από συγκεκριμένες τάσεις και υφαίνει ένα στυλ χορού με δυτικές και ανατολικές επιρροές που συνδυάζει τον αυτοσχεδιασμό αλλά και την υπερβολική ακρίβεια της κίνησης


       
Kathleen Olivier  Del Valle, dramathérapeute formée à Montréal et psychologue spécialisée en neuropsychologie.
 
Je suis employée en centre médico-psychologique pour enfants et adolescents à Perpignan. J'interviens aussi dans la formation et supervision en dramathérapie.
 
Mes mémoires de recherche sont centrés sur les mémoires affectives. Mes autres sujets d'intérêts sont le traumatisme et sa prise en charge, les effets de l'attachement précoce, l'humain et sa violence, la résiliance et l'adaptation.
 
Je suis à l'initiative d'une troupe de théâtre social, le Playback theater ainsi que de l'association nationale de dramathérapie française.

Susana Noemi Abigador 



Η Susana Abigador  γεννήθηκε το 1956 στο Buenos Aires, Αργεντινή. Ξεκινώντας με διαφορετικές τεχνικές γύρω από το χορό (στην Βραζιλία) και στο θέατρο, διάλεξε και κατέληξε στην Σωματική Έκφραση σαν τρόπο ζωής και εκπαίδευσης.
Το 1979 συνεχίζει τις σπουδές στην Μαδρίτη, όπου αρχίζει τα πρώτα βήματα στην διδασκαλία της Σωματικής  Έκφρασης σε σχολές θεάτρου και σε εκπαιδευτικούς (δασκάλους και νηπιαγωγούς ). Το 1986 έρχεται για να ζήσει στη Αθήνα. Λίγους μήνες αργότερα έχει σχηματίσει την πρώτη ομάδα και μέχρι σήμερα διδάσκει καθημερινά Σωματική Έκφραση και το σύστημα Danza Vital  που η  ίδια δημιούργησε.Από το 1988 και μέχρι το 2009 εργάστηκε στην ΑΝΙΜΑ (σχολή Καλλιτεχνικής και δημιουργικής επιμόρφωσης Εκπαιδευτικών ) διδάσκοντας Βιωματική Μεθοδολογία .Από το 2009 συνεργάζεται με το «Παιχνιδαγωγείο» , με το «Μουσείο Συναισθημάτων Παιδικής Ηλικίας και με την Ανώτερη Δραματική Σχολή «Μοντέρνοι Καιροί» …Συχνά συνεργάζεται με θεατρικά σχήματα όπως  το Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν στην χορογραφία της τραγωδίας "Ιφιγένεια εν Αυλίδι" το 1990 και 1999 στη Επίδαυρο, με τα ελευθέρα Θέατρα της Κύπρου  στην τραγωδία "Βάκχες" στο Ηρώδειο, με το Δήμο Ζωγράφου, το θέατρο Φούρνος, κ.α. Συνεχίζοντας την εκπαίδευσής της, παρακολούθησε ανάμεσα σε άλλα  σεμινάρια  Χοροθεραπείας  στην Αργεντινή με το σύστημα της Maria Fux και στην Αθήνα, Πρωτόγονος Χορός με την καθηγήτρια της Σορβόννης France Sschott-Billmann, Ουδέτερη Μάσκα με τον βέλγο καθηγητή Luc de Smet, κ.α.Το Δεκέμβριο του 2011, ήρθε το πρώτο βιβλίο της,  «Όταν το σώμα μιλάει», Μεθοδολογία και ασκήσεις για την Σωματική Έκφραση, από τις Εκδόσεις Γιαλός  
Όμως η "μεγάλη εκπαίδευση" έρχεται από το πλούτο που προσφέρει η ίδια η διδασκαλία, η οποία την φέρνει σε ουσιαστική και άμεση επαφή με τους ανθρώπους. Η συμμετοχή τους και μόνον στα μαθήματα αποτελεί την πιο σημαντική πηγή έμπνευσης για τον καθένα που έχει κάτι να διδάξει.         

Δήμητρα Σταύρου (Μπορείτε να δείτε στα ελληνικά ένα σύντομο βιογραφικό στο δεξί τμήμα του ιστολογίου).

Dimitra Stavrou psychologue et dramathérapeute. Chercheuse independente.

Etudes en France et en Grèce.

J’ai travaillé en tant que chercheuse à l’université Panteion d’Athènes, et à l’Institut universitaire de la recherche en santé mentale.

En tant que dramathérapeute j’ai travaillé dans les prisons d’Athènes, avec des toxico-dépendants, dans les milieux scolaires, avec des chômeurs, des prisoniers, des artistes et des professionnels de la santé mentale en Grèce et a l'etranger.

J' ai aussi formé des employés dans des entreprises et organisations en s’appuyant sur la méthode de dramathérapie et la théorie psychanalytique du groupe.

Travail clinique dans mon cabinet-studio depuis 1995 avec des individus et des groupes.
Auteure de plusieurs articles sur la méthode de la dramathérapie et membre des plusieurs associations nationales et internationales.